
De Middellandse Zee provincie Hatay, die onder andere bekend staat vanwege de harmonieuze samenleving tussen mensen met verschillende godsdiensten, bereidt zich voor om een “World City of Gastronomy” te worden.
Hatay’s aanvraag is door UNESCO goedgekeurd, wat betekent dat de provincie nu wacht tot de UNESCO vertegenwoordigers langskomen voor de formaliteiten die voorafgaan aan de officiële benaming.
De provincie zal aan een zeer selecte lijst van andere UNESCO-Steden van de Gastronomie worden toegevoegd, die tot nu toe slechts drie steden omvatte: Chengdu in China, Östersund in Zweden en Popayan in Colombia.
Hatay is beroemd om haar vele soorten ‘meze’ (bij-en voorgerechtjes) zoals humus, een dip die wordt gemaakt van gekookte en vervolgens gepureerde kikkererwten, vermengd met tahin, olijfolie, citroensap, zout en knoflook. Ook muammara, een gerecht van gemalen walnoten, oud brood, tahini, olijfolie, knoflook en citroensap, en baba Ghanoush, een gerecht van aubergine, knoflook en peterselie komen uit deze streek. Hatay staat ook bekend vanwege zijn kebab’s zoals kağıt kebabı (papier kebab), tepsi kebabı (bakblik kebab) en Sini oruğu, een gerecht gemaakt met bulgur en gehakt.

De provincie is ook nog beroemd om haar verrukkellijke desserts, zoals künefe, een in de oven gebakken knapperig toetje van bladerdeeg met een zachte kaasvulling die is gesmoord in dikke suikersiroop. Vaak wordt er ook nog room (kaymak) of een bolletje maraş-ijs bij geserveerd.

De streekgerechten van Hatay hebben invloeden uit een aantal verschillende culturen waaronder de Arabische, Ottomaanse en de Franse keuken. Dit is te danken aan de vele culturen die er door de tijd heen hebben gewoond, en nog steeds wonen.
Naast heerlijk eten heeft het gebied een rijkdom aan historische artefacten, maar volgens de burgemeester van de stad Antakya kan Hatay zelfs toeristen trekken alleen op basis van de rijkdom in de keuken.
“We vinden dat het exclusieve karakter van de stad naar zijn waarde moet worden gewaardeerd en gerespecteerd”, zegt Burgermeester Savas, eraan toevoegend dat er volgens hem weinig andere plaatsen in de wereld zijn zoals Hatay.









een multicuturele provincie in Turkije::)))( heb ik nog niet gezien in Europa!!
Als je er van uit gaat, dat Turkije ook in Europa ligt, al is het maar een klein stukje, dan kunnen we er in ieder geval een voorbeeld aan nemen van wat daar in het verre zuiden mogelijk blijkt te zijn:-)
blij dat ik in hatay woon
verder over turkse gastronomie mensen!
Als Nederlander die regelmatig (jaarlijks) in Turkije verblijf kan ik maar 1 ding zeggen. Zeer terecht.
Ik ben van mening dat geen enkele keuken ter wereld kan tippen aan de Turkse keuken.
De veelzijdigheid en de smaak is door vele volken beïnvloed.
Turkije ligt op het kruispunt van 3 continenten, waardoor mensen uit deze continenten hun culinaire hoogstandjes in Turkije hebben achter gelaten.
Heerlijk